Zâhirî ve bâtınî ne demek?
Zahir “dış” anlamına gelir ve batın “iç” anlamına gelir. Bu görünür dünya göremediğimiz birçok sırrı barındırdığı gibi, Kutsal Kur’an da doğrudan anlamının ötesine geçen birçok şakayı barındırır. Peygamberimiz (s.a.v.) Kur’an’ın anlamının zenginliğini şu hadisle vurgular: “Kur’an’ın bir dışı, bir içi, bir sınırı ve bir sonu vardır.”
Batini ilimler nelerdir?
Allah ve O’nun sıfatları, eylemleri, isimleri ve tezahürleri hakkında doğrudan manevi deneyim yoluyla elde edilen bilgi anlamına gelen bir tasavvuf terimi. Mantık, felsefe, teoloji, fıkıh ve tasavvuf terimleri nihai bilgi ve inanç anlamındadır.
Zâhirî kime denir?
Ẓāhir veya Zaher (Arapça: ظاهر), bazı tefsirlerde (Kur’an tefsirlerinde) dışsal ve apaçık olan için kullanılan Arapça bir terimdir. Arapça bir terimdir.
Zâhirî okumak ne demek?
“Onun söylediği” biçimindeki okumayı, kelimesi kelimesine okuma, görünür okuma veya kelimesi kelimesine okuma olarak da adlandırabiliriz. Bu tür okuma, cümlenin anlamını, kelimelerin bilinen sözlük anlamlarına göre, başka bir bakış açısı, amaç veya yaklaşım olmaksızın açıklamak ve ifade etmekten oluşur.
Zâhirî ilmi ne demek?
Sufilerin hadis, kelam ve fıkıh gibi dini bilimlere verdiği genel ad. Gizli gerçeklerle ilgilenen ve bu şekilde insanları manevi kurtuluşa götürdüğüne inanılan bilim. Tasavvufta, ezoterik bilginin (lub) zıttı olan zahir (şeriat) bilimi için kullanılan bir terim.
Hz. Ali’nin ilmi nedir?
Bütün Sünni ve Şii kaynaklar, Hz. Ali’nin ilim, takva, samimiyet, doğruluk, fedakarlık, şefkat ve kahramanlık gibi yüksek ahlaki ve insani vasıflar bakımından Müslümanlar arasında müstesna bir konuma sahip olduğu, Kur’an ve Sünneti en iyi bilenlerden biri olduğu konusunda ittifak halindedirler.
Riyazi ilimler nelerdir?
Talim ilimleri (Riyaziye) adını verdiği matematik ilimleri; geometri, aritmetik, müzik ve kozmografya (astronomi) olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır (İbn Haldun 1996: 566-568). Matematik ilimlerinin ilki geometridir.
Ledün ilmi kimlerde olur?
Ledun ilmi, Allah’a özel olarak verilen yüce bir kudretin tecellisidir. Bu nurlu ilim, ancak takva sahibi olan ve iyi işler yapanlara layıktır.
Havas ve ledün ilmi nedir?
Büyük bir manevi çaba ve manevi deneyimle edinilen bu bilgiye “ilm-i husûs” denir. “Ledün ilmi” veya “Bâtın ilmi” olarak da adlandırılan bu tür bilgi, Sufilere özgüdür (ibid., s. 31-33). Bu ilim sayesinde Havas ve Hâssatü’l-Hava, herkesin farkında olmadığı Kur’an ve Hadis’ten anlamlar bulur ve ortaya çıkarır.
Zahiri goruntu ne demektir?
Aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler iki kısma ayrılır: gerçek ve sanal. Gerçek görüntülerin kaynağı belirli bir noktada kesişen ışık ışınlarıdır, sanal görüntülerin kaynağı ise tek bir noktadan geliyormuş gibi görünür, ancak aslında aynadaki farklı noktalardan yansır ve gözlerimize ulaşır.
Zahiri hangi mezheptir?
Zahiri mezhebi veya Zahiriya, İslami dini hukukun (İslam hukuku) bir mezhebidir. İslami hükümler, Kuran ve Sünnet’in zahiri anlamı ile ilgilidir. İbn Hazm, ayetlerin ve hadislerin zahiri anlamı dışında hiçbir delili veya kıyası kabul etmemiştir.
Zahir ehli ne demek?
Bu kullanımda kastedilen; manaların doğruluğunu ve hükümlerin konulma sebeplerini düşünmeyen, âyet ve hadisleri sadece ilk bakışta anlaşılan, hangi maksatla söylendiğine bakılmadan zahirî manalarıyla anlayan kimselerdir ki, bunlara zâhir ehlü’z-zâhir, ashabü’z-zevâhir denir.
Zahiriler ehli sünnet mi?
O halde yukarıdaki soruya cevap olarak şunu söylemeliyiz: Dâvud ez-Zahiri ve İbn Hazm, itikadî esaslar bakımından ana gövdeden ayrılmadıkları için Ehl-i Sünnet kabul edilmelidirler.
Zahiri ameller ne demek?
Bir kişinin bedeni veya organlarıyla yaptığı iş ve eylemlere dışsal (fiziksel) eylemler denir. Bu kategoriye namaz, oruç, hac, sadaka ve cihat gibi eylemler dahildir. Görünür eylemlerin önemli bir kısmı fıkıhta, diğer kısmı ise ahlak alanında incelenir.
Zahiri rızık ne demek?
Zahiri gıda, bedenlere ait olandır. Sayısız canlının rızkını yaratan, onlara rızık veren ve bedenlerin bundan faydalanıp belirlenen vakte kadar varlıklarını sürdürebilmeleri için mekanizmayı icat eden Allah’tır.
Batıniler neye inanır?
Bâtınîlik veya Bâtınîyye (Arapça: الباطنية, El-Bāṭiniyyeh); İslam’da, Kur’an ayetlerinin görünür anlamlarından daha derin bir gerçek anlam taşıdığı inancı ve ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınî, bu fikri benimseyen kişiye de Bâtınî denir.
Ya zâhir ya batın ne demek?
El-Bâtın, Allah’ın gizli olması, böylece zatının görülebilmesi ve mahiyetinin bilinebilmesi anlamına gelir. Yüce Allah, zatının El-Bâtın isimleriyle gizli olduğunu ve El-Zahir isimleriyle görünür olduğunu ifade eder. Yüce Allah’ın varlığının, dünyadaki yaratıkları tarafından görülmesi bir sırdır.
Zahir ne demek din?
Sözlükte “açık, belirgin, apaçık” (Lisânü’l-ʿArapça, “ẓhr” sanatı) anlamına gelen zahir kelimesi, Hanefi usulü terminolojisinde, “yalnız işitilmekle kastedilen manası açıkça anlaşılan, ancak tevil, isnat ve vahiy kapsamı içinde olan söz” anlamına gelir. “Nesh imkânından hariç tutulmamış söz” demektir.
Zahir olmak ne demektir?
[1] görünmek, belirmek, ortaya çıkmak.