Cezai şart nedir örneği?
Sözleşme hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği nedeniyle geçersiz olursa, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersiz olur. Cezai şart, borçlunun asıl borcunu yerine getirmemesi veya gereği gibi yerine getirmemesi halinde devreye girer.
Cezai şart ne zaman istenir?
Alacaklı, görev ihlali sonucu herhangi bir zarar görmese bile, ifaya ek olarak sözleşmesel bir ceza talep edebilir. İfaya bağlı ceza koşulu, zarar koşulunu gerektirmez. Alacaklı, borçlunun ihmalkar davranışı sonucu herhangi bir zarar görmese bile, kararlaştırılan sözleşmesel cezayı talep edebilir.
Cezai şart için ihtar gerekir mi?
Zira taraflar arasında akdedilen sözleşmede cezanın nasıl tahsil edileceğine ilişkin açık bir hüküm varsa, bu hükümlerin uygulanması için alacaklının borçluya ihtar veya ihbarda bulunması gerekmez.
Cezası şart neye göre belirlenir?
Sözleşmesel cezai şart, gerçek borca bağlıdır ve kiralanan konut ve kapsam dahilindeki işyerlerinde kira bedelinin zamanında ödenmemesi veya tüketici sözleşmelerine tüketici aleyhine sözleşmesel cezai şart konulması gibi sözleşmesel cezai şartın açıkça yasaklandığı durumlar hariç olmak üzere her türlü borç için kaldırılabilir.
İcrada cezai şart nedir?
Öncelikle cezai şartın tanımını yapalım; Cezai şart; Bu tür bir ifa yükümlülüğünde borçlu, alacaklıya karşı asıl borcunu zamanında ve mahallinde tam olarak yerine getirmediği takdirde veya borçluya kararlaştırılan bedeli ödeyerek sözleşmeden dönme hakkı tanındığı takdirde ifayı üstlenmeyi taahhüt eder.
Borçlar Kanunu 344. madde nedir?
Türk Borçlar Kanunu Madde 344: Yeni Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre belirleme; “Taraflar arasında, uzatılan kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılındaki 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyat endeksinin değişim oranını geçmemek kaydıyla geçerlidir.”
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Ceza, sınırlı bir tazminat miktarı olduğundan, süresiz talep şeklinde talep edilemez.
Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede cezai şart dışında gecikme halinde tazminat ödenmesine ilişkin bir hüküm yer almamaktadır.
Cezai şarta KDV uygulanır mı?
“İsme yapılan cezai şart şeklindeki ödemeler, bir mal veya hizmet karşılığında yapılmadığından KDV’ye tabi değildir.”
Cezai şart müspet zarar mı?
Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.
Cezai şart için kusur aranır mı?
Ceza maddesi borçlusunun ceza maddesini ödemekle yükümlü olması için kusurlu olması gerekmesine rağmen, borçlunun kusurunu ispat yükü alacaklıya ait değildir. Bu durum, ceza maddesi ilişkisi bağlamında borçlunun kesin sorumluluk ilkesinin tanınmasını gerektirmez.
Cezai şart bedeline faiz işler mi?
CEZA ŞARTLARINA İLİŞKİN DİĞER HUKUKİ HÜKÜMLER “Bu hükümlere aykırı olarak yapılan her türlü anlaşma ceza maddesi hükümlerine tabidir.” Kanun koyucu bu maddeyle, gecikme faizi konusunda bir anlaşma yapılmışsa bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini, sözleşmesel bir ceza olarak kabul edilmesi gerektiğini belirlemiştir.
Cezai şart tek taraflı olur mu?
Cezai şart genellikle sözleşmelerde belirtilse de, cezai şart mutlaka bir anlaşmanın sonucu olmak zorunda değildir, tek taraflı bir hukuki işlemle de elde edilebilir. İş hayatında, cezai şartlara genellikle taraflar arasındaki sözleşmelerde rastlanır.
Cezai şart bedeli nedir?
Ceza maddesi, borçlunun alacaklıya olan borcunu yerine getirmemesi veya borcunu gerektiği gibi yerine getirmemesi durumunda alacaklıya ekonomik eşdeğer bir ödeme yapmayı taahhüt etmesini sağlayan bir hükümdür. Ceza genellikle taraflarca parasal bir miktar olarak kararlaştırılır. Borçlunun varlıkları da bir ceza maddesine tabi olabilir.
Cezai sorumluluk nedir kısaca?
Cezai sorumluluk; Eylemlerin hukuki anlamını ve sonuçlarını anlama, algılama ve farkında olma sorumluluğudur. Bu eylemler suç teşkil ediyorsa cezai sorumluluk doğar.
Cezai şart müspet zarar mı?
Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Ceza, sınırlı bir tazminat miktarı olduğundan, süresiz talep şeklinde talep edilemez.
Cezai şart tazminat mı?
Cezai şartın zarardan bağımsız olması, cezai şartın işlevinin tazmin olmadığını göstermektedir [12]. Zarar olmasa bile cezai şart istenebilirken, zarar olmadan tazminat istenemez.