Babanın evladına verdiği tapu bozulur mu?
Özellikle babadan oğula miras yoluyla gayrimenkulün aile üyeleri arasında devredilmesi sıklıkla gözlemlenebilir. Ancak miras dışında tapu senedi satış yoluyla da devredilebilir. Örneğin, baba evini veya arazisini oğluna satmak isterse, mülkiyet tapu senediyle resmileşir.
Dinen baba malını istediği evladına verebilir mi?
Ölen kişi, mirasçıların kanuni payları ile kanuni paylarını ihlal etmediği sürece, mal varlığını dilediğine bırakma hakkına sahiptir. Bir babanın, oğluna hayattayken mal verip veremeyeceği konusuna gelince, mirasçıların kanuni payları ile kanuni payları ihlal edilmediği sürece, baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Baba mirasını sadece bir çocuğa bırakabilir mi?
Bir baba mirasını tek çocuğuna bırakabilir mi? Baba, mirasını istediği kişiye bırakabilir, yeter ki kanun kurallarına uysun. Miras hukukuna uyulduğu sürece, kanun miras bırakanın mirasını dilediği gibi elden çıkarma yeteneğini engellemez.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?
Miras bırakanın hayattayken mal varlığını dağıttığı varsayılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı hisselere yapılan tahsisler, herhangi bir ihlal olmaksızın hukuken geçerlidir. Bu dağıtımda hisse tahsis edilmeyen veya zorunlu hisseleri ihlal edilen mirasçılar, kınama veya iptal davası açabilirler.
Ölmeden önce verilen tapu bozulur mu?
Ölümden önce yapılan bağışın satış işlemi olarak kaydedilmesi ve bu satışın tapu siciline kaydedilmesi gerekir. Aslında bu, satın alma sözleşmesinin bir parçasıdır. Bu satış işlemi anlaşmalar nedeniyle iptal edilebilir. Açılacak dava, ölen kişinin komplosu nedeniyle tapu senedinin iptali davasıdır.
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Kardeşlerden biri paylaşımın haksız olduğunu düşünürse, bunu noter tasdikli bir ihtarname ile diğer mirasçılara bildirebilir. İtirazını bir ihtarname ile resmileştirerek, transferin durdurulmasını talep edebilir.
Baba kızını mirastan men edebilir mi?
Bu durumda mirastan çıkarılan kişi mirastan pay alamaz ve payı diğer mirasçılarda kalır. Mirasçılıktan çıkarma süreci Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir. Miras bırakan kişi sadece çocuklarını değil, aynı zamanda anne ve babasını da mirastan çıkarabilir. Ayrıca torunlarınızı, kardeşlerinizi ve gelininizi de mirastan çıkarabilirsiniz.
Hangi durumlar mal kaçırmaya girer?
Miras yoluyla mal kaçakçılığının sorun olduğu durumlarda karşımıza iki süreç çıkmaktadır. Biri, tarafların aslında yapmak istedikleri ancak bazı sebeplerden dolayı sessiz kaldıkları bağışlama süreci; diğeri ise görünüşte bir satış veya ölüme kadar bakım sözleşmesi yapılmasıdır.
Baba Ogluna ev devredebilir mi?
Bu, tapu senedinin eşe veya babadan çocuğa devredilmesiyle yapılır. Aile içinde tapu senedinin devri gerçek bir satış işlemidir. Aynı zamanda, bireyler arasındaki devir, ücretsiz tapu senedi devri şeklinde, yani hediye veya bağış yoluyla yapılabilir. Ancak, ücret ödenmeden hibe veya bağış olarak verilirse, ücret tutarı daha yüksektir.
Kişi sağlığında malını istediğine verebilir mi?
Bir kimse sağlıklı olduğu sürece malını dilediğine verebilir mi? Herkes, malını veya haklarını yaşamı boyunca dilediği kişiye devredebilir veya bağışlayabilir. Ancak bu işlemler mirasçıların kanuni pay haklarını etkilememelidir. Aksi takdirde mirasçılar, bağış veya transferin iptalini talep etmek için dava açabilirler.
Babadan Oğula satış mı bağış mı?
Yargıtay’ın yerleşik uygulamasına göre, eşin ebeveyninden kaynaklanan mallar söz konusu olduğunda; satış muhasebeleştirilse bile, mallar hediye (bedelsiz kazanç) olarak değerlendirilmektedir.
Evlat ayrımı yapmanın günahı nedir?
Ahmet b. Hanbel’e, bazı Mâlikîlere ve Hanefi İmam Ebû Yusuf’tan gelen bir hadise göre, mal infakında babanın çocuklarına karşı eşit davranması vacip olup, aralarında ayırım yapmak yasaktır (İbn Kudâme, el-Muğnî, 6/51-52; İbn Cüzey, el-Kevanin, 241).
Babanın oğluna yaptığı satış bozulur mu?
Yargıtay, mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda kural olarak ölenin sözleşmesinin kabulü suretiyle yapılan temliki iptal olarak değerlendirirken, artık minnettarlık gereği yapılan temlikin varsa iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Mirasta kardeşlerden biri imza vermezse ne olur?
İmza atmayan mirasçının satışın geçersizliği durumu: İmza atmayan mirasçının izni olmadan yapılan satış geçersiz olabilir. Bu durumda diğer mirasçılar yasal yollara başvurmak zorunda kalabilir. Yasal işlem: İmza atmayan mirasçının itirazı halinde mahkeme kararıyla satış yapılabilir.
Başkasına evlatlık olarak verilen kişinin öz babasından miras hakkı var mıdır?
Başkası tarafından evlat edinilen kişi, gerçek babasının soyundan gelmediği için mirasını ondan alır.
Bağış yoluyla verilen tapu bozulur mu?
Bağış senedi iptal edilebilir mi? Taraflar arasında geçerli bir bağış varsa, ölen kişiyle yapılan anlaşmaya dayanarak tapu senedinin iptali ve tescili talep edilemez. Aksine, ölen kişinin anlaşmasına dayanarak tapu senedini iptal etmek için, gizli bağış sözleşmesinin görünürdeki işlemin arkasına gizlenmesi gerekir.
Baba Verdi Tapuyu Geri Alabilir mi?
Yargıtay’a göre; miras hakları ihlal edilen tüm mirasçılar, saklı payları olsun veya olmasın, ölen kişiyle yapılan anlaşmaya dayalı tapu senedinin iptalini ve tescilini talep eden bir dava açabilirler. Bu dava, anlaşma nedeniyle görünürdeki resmi sözleşmenin geçersiz olduğunu beyan etmeyi ve bu temelde oluşturulan tapu senedini iptal etmeyi amaçlamaktadır.
Tapu kaç yıl sonra bozulmaz?
Tapu iptali davası nedir? Tapu sicilinin hukuka aykırı ve düzensiz olduğu durumlarda açılan ve tapu sicilinin gerçek yasal sahibinin adına yeniden düzenlenmesini sağlayan bir davadır. Tapu iptali davasında zamanaşımı süresi nedir? Tapu ve kadastro kayıtlarının iptali davaları 10 yıl içinde açılmalıdır.
Babadan oğula yapılan satış bozulur mu?
Yargıtay, mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda kural olarak ölenin sözleşmesinin kabulü suretiyle yapılan temliki iptal olarak değerlendirirken, artık minnettarlık gereği yapılan temlikin varsa iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.