İçeriğe geç

Kavat Eski Türkçede Ne Demek

Eski dilde kavat ne demek?

Kavat kelimesinin kökeni Farsçadır. “Kāvat” olarak yazılır ve “güçlü, kudretli” anlamına gelir. Antik İran’da Kavat, Şah’ın unvanı olarak kullanılırdı.

Eski Türkçe gavat ne demek?

Nişanyan Sözlüğü’nde “aldatmaca” kelimesi için şu açıklama yapılmıştır: “Arapça ḳwd kökünden gelen ve “aşk konuşan, fuhuşta aracı” anlamına gelen ḳawwād قوّاد kelimesinden bir alıntıdır.”

Kavat hangi dilde?

TDK Sözlüğüne göre Kavat kelimesi Arapça “ḳavvād” kelimesinden türemiştir. “Arapça ḳwd kökünden gelen ve “aşkın sözcüsü, fuhuşun aracısı” anlamına gelen ḳawwād قوّاد kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Kavat ne demek argo?

“Quavat, gavat” olarak da bilinen bu kelime, Türkçede “Karısını pazarlayan veya onun hovardalık yapmasına göz yuman kişi” anlamına gelmektedir (TDK Sözlük).

Tarihte Kavat kimdir?

Kavad döneminde proto-sosyalist Zerdüşt reformist din adamı. Bazı kaynaklar gerçek adının İnderazor olduğunu söylüyor. Kendisinin peygamber olduğunu iddia eden Mazdek, kamu malını ve toplumsal refahı artırmak için programlar uyguladı. Sasani İmparatorluğu döneminde yaşamış Medya’dan devrimci bir düşünür.

Kavat ismi nereden gelir?

“Kavat” kelimesi etimolojik olarak “pezevenk, fuhuşta aracı” anlamına gelen Arapça “ḳawwād قوّاد” kökünden gelir.

Gavat küfür müdür?

Cuckold ne anlama geliyor, bir hakaret mi? “Cuckold” Türkçe’de küfür anlamına gelir. Bu kelime genellikle bir kişiyi ahlaki veya cinsel açıdan aşağılayıcı bir şekilde tanımlamak için kullanılır. Bu nedenle, bu terimin kullanımı uygunsuzdur ve insanları incitebilir.

Gavat nedir TDK?

Yetkiniz olmayan hiçbir şeyi almayın veya çalmayın.

Gavat ne demek ingi?

“gavat” teriminin İngilizce-Türkçe Sözlükte anlamları: 4 sonuç pimp i. kendi karısının pezevengi i. karısına pezevenklik eden adam.

Cavat ne demek?

Çok cömert, açık yürekli, çok cömert.

1 Kubat kimdir?

Kubâd veya Kavâd I (473-531), I. Fîrûz’un oğlu, 488-531 yılları arasında Sasani İmparatorluğu’nun hükümdarı.

Zengin hangi dilden gelir?

zengin – Nisanyan Sözlüğü. Farsça sangīn سنگین “taştan yapılmış, taştan, ağır, pahalı” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, +īn son ekiyle Farsça sang سنگ “taş” kelimesinden türemiştir.

Eski Türkçede kavat nedir?

Arapça ḳwd kökünden gelen ve “aşkın sözcüsü, fuhuşun aracısı” anlamına gelen ḳawwād قوّاد kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

2 Kavat kimdir?

Kubad veya II. Kavad, II. Hüsrev’in oğlu (d. 590 – ö. 628), Sasani İmparatorluğu’nun hükümdarı. İmparator Herakleios’un (610-641) son Bizans-Sasani savaşındaki büyük zaferlerinden sonra, Şubat 628’de babasına karşı tahta geçti. Babasını ve on sekiz kardeşini öldürttü.

Kavat ne demek ingi?

“kavat” kelimesinin İngilizce-Türkçe sözlükteki anlamları: 2 sonuç Kendi karısının pezevengi i.

Gavat ne demek çeviri?

Geçmişi gizle Geçmiş detayları Geçmişi temizle Geçmiş: aldatılan.

Dede korkut kavat ne demek?

Kavat son kavat. Dede Korkut kitabında sıkça karşılaştığımız kavat ve kavat son kavat kelimeleri Ahıska Posof lehçesinde de korunmuştur. Kökeni Arapça kavvad olan bu kelime Türkçede kullanılır ve sürtük, utanmaz, zahmetsiz, korkak anlamına gelir.

Dingili ne demek?

Aks, bir arabanın en kritik unsurlarından biridir. Aks, aynı zamanda aks olarak da adlandırılır, ön ve arka tekerlekleri araca bağlayan bir çelik çubuktur. Aracın ileri ve geri hareket etmesini sağlar. Aks ayrıca arabayı hareket ettiren gücü sağlar ve arabanın süspansiyonunda önemli bir bileşendir.

Eski Türkçede var ne demek?

var – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bār “sahip olmak, özellik (isim); “var (yüklem)” kelimesinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir